{title}

Welkom bij Openluchtbad Boschbad

Reserveren is verplicht!
Geschiedenis

In 1934 werd het Boschbad aangelegd als gemeentelijke zweminrichting. In de eerste jaren waren er bassins voor gemengd zwemmen, voor heren, voor dames, voor kinderen en één voor wedstrijden. De mogelijkheid om niet gemengd te zwemmen, was tot stand gekomen op aandringen van de katholieke fractie in de gemeenteraad. 

Op 26 november 1944 verongelukte op deze plaats een Amerikaanse B-17 bommenwerper. Het vliegtuig kwam beschadigd terug van een bombardement in Duitsland en had nog twee bommen bij zich. De 24-jarige piloot wist een ramp te voorkomen door zijn toestel in het Boschbad neer te laten storten. Aan de rand van de kanovijver bevindt zich een monument voor dit ongeluk.

De vijver van het naburige Park Berg en Bos, aangelegd in het kader van de werkverschaffing, werd gebruikt als verwarmingsbassin, het water hiervan werd middels een elektrische pompinstallatie in het Boschbad gepompt. Dit water was zo helder dat de naam in de jaren vijftig werd veranderd in Kristalbad.

Eind jaren tachtig werd het bad tweemaal bijna gesloten, maar in de jaren negentig werd het bad gerenoveerd en van een glijbaan voorzien. Deze werd in 2010 vervangen door een exemplaar van bijna honderd meter lang.

In 2011 werd de naam van het openluchtbad terug veranderd in de oorspronkelijke naam Boschbad.